Ormancılık ve Orman Ürünleri Programı Hakkında

ORMANCILIK VE ORMAN ÜRÜNLERİ PROGRAMI HAKKINDA: Orman kaynaklarının işletilmesi ve korunmasında görev alabilecek ve ayrıca orman mühendisine yardımcı olacak nitelikli insan gücünü yetiştirmeyi amaçlayan dört yarı yıllık bir yüksek öğretim programıdır.

PROGRAMIN AMACI: Orman kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesinde teknik eleman olarak görev alabilecek donanıma sahip, yasalara ve ahlaki kurallara uygun davranan, çevreye ve doğaya değer veren, iletişim gücü yüksek, yeniliklere açık, araştırmacı ve girişimci mesleki teknik elemanlar yetiştirmektir. Temel Değerlerimiz •Öğrencinin yüksek standartta yetiştirilmesine odaklı, •Bilimsel gelişime katkı sağlama •Değer ve fayda üretme •Eşitlik, güvenirlilik, şeffaflık •Sürekli gelişme

PROGRAMA GİRİŞ KOŞULLARI: Meslek liselerinin Ahşap Teknolojisi, Ağaç İşleri, Ahşap Yat İnşaa, Döşemecilik, Mobilya ve Dekorasyon, Müzik Aletleri Yapımı, Bahçecilik, Çay Teknolojisi, Genel Ziraat, Makine (Tarım Meslek Lisesi), Makine-Tarım Teknolojisi, Peyzaj, Süs Bitkileri, Tarım, Tarım Teknolojisi, Zeytin Teknolojisi ve Ziraat bölümlerinden mezun olanlar Ormancılık ve Orman Programına sınavsız geçiş hakkına sahiptir. Ayrıca, diğer liselerden mezun olanlar Yükseköğretime Geçiş Sınavından (YGS-6 Puan türü) yeterli puanı aldıkları takdirde yerleştirilirler.

EĞİTİMİN SÜRESİ: Önlisans eğitiminin süresi 2 yıldır (4 Yarıyıl). Öğrenciler, teorik ve uygulamalı dersler mevcuttur. Uygulama dersleri Yüksekokulun Laboratuvarlarında veya arazi çalışmaları şeklinde yapılabilmektedir. Eğitim süresi içinde kamu kuruluşları veya özel sektörde 30 iş günü staj yapılması zorunludur.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI: Orman Genel Müdürlüğü’nün taşra kuruluşlarında orman muhafaza memuru olarak atanabilmek için yükseköğrenim kurumlarının ön lisans programlarından; Orman İşletmeciliği, Ormancılık, Orman Ürünleri ve Odun Dışı Orman Ürünleri bölümlerinden mezun olma şartı aranmaktadır. İlk defa devlet memurluğuna atanmak için ise Kamu Personeli Seçme Sınavından (KPSS-Önlisans) yeterli puanı almak ve kurumca yapılacak diğer sınavları geçme zorunluluğu vardır. Bu sebeple program mezunları genellikle kamu sektöründe istihdam edilmektedir. Ayrıca ormancılık faaliyetlerinin yürütüldüğü özel sektör işletmelerinde, orman ürünleri üreten fabrikalarda, fidan üretimi yapan firmalarda teknik personel olarak çalışabilirler.

LİSANS TAMAMLAMA: Program mezunları, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde “Orman Endüstrisi Mühendisliği veya Orman Mühendisliği” lisans programlarına geçiş yapabilirler. Ayrıca, programa yerleştirilmeleriyle birlikte veya mezun olarak ikinci üniversite hakkı ile sınavsız olarak Açıköğretim lisans programlarına devam edebilirler.

Son Güncelleme Tarihi : 04.08.2014 02:37:22 Okunma Sayısı : 1876

Son Duyurular