Ormancılık ve Orman Ürünleri Programı

Bölümün Türkiye Ormancığındaki Yeri 

Ülkemiz 78 milyon hektarlık alanıyla, ekolojik bakımdan zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Bu zenginlik içerisinde ormanlar da tür ve kompozisyon olarak önemli bir yer tutmaktadır. 2015 yılı itibarıyla Orman Genel Müdürlüğünün yaptığı tespitlere göre  ormanlık Alan 22.342.935 ha ile , ülke alanının %28,6’sını kaplamaktadır. Muğla bölgemiz ise 831.319 ha’ lık ormanlık alanla ülkemizde önemli bir yer tutmaktadır. Muğla İli özellikle de Köyceğiz ilçesi orman kaynakları açısından Türkiye’nin zengin yöreleri arasında olup ormancılık ve orman ürünleri faaliyetleri yoğundur.
 
 
Ağaç, ağaçlandırma, orman, orman işletmeciliği, orman ürünleri, fidanlık tekniği, orman ekosistemleri, anakaya ve toprak özellikleri, yaban hayatı, orman bakımı ve koruma, orman ürünlerinin tanıtılması, üretilmesi ve pazarlanması, tıbbi ve aromatik bitkiler, masif ve levha şeklindeki odun ürünleri, kereste ve türevleri, ağaç malzemenin tanıtılması ve yenilebilir kaynaklardan enerji üretimi konularında eğitim alacak olan  “Ormancılık ve Orman Ürünleri” Programı, mezunları Ülkemizin ve  bölgemizin ihtiyaç duyduğu  insan gücü niteliğindedir.
           
Bölüm Mezunlarının Çalışma Olanakları
Ormancılık ve Orman ürünleri programı mezunları, Tarım  ve Orman Bakanlığı’na bağlı (Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü) merkez ve taşra teşkilatları ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Planlama Teşkilatı gibi kurumlarda teknik ve idari görevler yaparlar. Özel sektörde de, özel ormancılık bürolarında, peyzaj firmalarında, özel fidanlıklarında ve ormancılık ile ilgili iş ve işlemler yapan diğer özel kuruluşlarda teknik eleman olarak çalışabilmektedirler.
Yerleşme, Dikey Geçiş, Çift Anadal ve Yandal Olanakları 
Lise öğrenimini tamamlamış ve Yükseköğretim Kurumları Sınavından (TYT) yeterli puan alan öğrenciler bölümü yerleşme hakkını kazanmış sayılır. Ormancılık ve Orman Ürünleri Programı, Ormancılık Bölümü mezunlarımız  ÖSYM tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Orman Mühendisliği ve Orman Endüstri Mühendisliği bölümlerine dikey geçiş yapabilirler. Bölümümüzde çift anadal veya yandal olanağı yoktur.  

Staj İmkanları
Öğrencilerimiz, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü merkez ve taşra birimlerinde, özel ormancılık bürolarında, Orman ürünleri üretimi yapan fabrikalarda ve Yüksekokulumuz Ormancılık Bölümü bünyesinde staj yapabilirler. Öğrenciler stajını Yüksekokulumuzun belirlediği tarihler arasında 30 iş günü olmak üzere 6 hafta olarak yapar.
Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları
Orman Genel Müdürlüğü’nün taşra kuruluşlarında orman muhafaza memuru olarak atanabilmek için yükseköğrenim kurumlarının ön lisans programlarından; Orman İşletmeciliği, Ormancılık, Orman Ürünleri ve Odun Dışı Orman Ürünleri bölümlerinden mezun olma şartı aranmaktadır. İlk defa devlet memurluğuna atanmak için ise Kamu Personeli Seçme Sınavından (KPSS-Önlisans) yeterli puanı almak ve kurumca yapılacak diğer sınavları geçme zorunluluğu vardır. Bu sebeple program mezunları genellikle kamu sektöründe istihdam edilmektedir. Ayrıca ormancılık faaliyetlerinin yürütüldüğü özel sektör işletmelerinde, orman ürünleri üreten fabrikalarda, fidan üretimi yapan firmalarda teknik personel olarak çalışabilirler.

Ormancılık ve Orman Ürünleri Programına İlişkin Yerleştirme Sonuçları

Yıl Puan Türü Genel Kontenjan Genel  Yerleştirme En Düşük Puan En Yüksek Puan
2022 TYT 60 60
301.14
375.99
2021 TYT 60 60
248.57
294.69
2020 YKS 60 60 260.69 341.02
 


 
 
Bölümümüz Mezun Öğrencilerinin Atanma Durumları
Bölümüzden mezun olan öğrencimiz, KPSS sınavında ve Orman Bkanlığınca yapılan sözlü mülakattan geçer not alarak OGM bünyesine sözleşmeli olarak atanmıştır. Öğrencilerimizin bir çoğu 2019 ve 2022 yılında yapılan orman muhafaza memuru alımlarıyla atanmıştır. Ataması yapılan öğrencilerimize ilişkin net bir sonuç olmamakla birlikte irtibata geçtiğimiz 75 öğrencimizin muhafaza memuru görev yaptığı bilinmektedir.  
Bölümümüzün Genel  Durumu ve Akademik Personelinimizin Tanıtımı
Bölümümüz, Köyceğiz Meslek Yüksek Okulu'nun kuruluş yılı olan 2011 yılı itibarı öğrenci alımına başlamış ve bu güne kadar 400 öğrenci mezun etmiştir. Daha önce 40 normal öğretim, 40 ikinci öğretim şeklinde toplamda 80 öğrenci kontenjanı olan bölümümüzün,  2020 yılı itibarı ile ikinci öğretimim kapatılmış ve 80 olan kontenjan sayısı 60 öğrenci ile sınırlandırılmıştır.  Bilgilerin devamı için aşağıdaki tanıtım videosunu izleyebilirsiniz.